Hosting – mini pojmovnik

Hosting – mini pojmovnik

Domen (domain) – Internet domen je skup podataka koji omogućava da se internet adresa veže za određenu lokaciju na internetu. Predstavlja jedinstvenu adresu web stranice i njegov izbor predstavlja prvi korak ka kreiranju web stranice. Po završetku provjere dostupnosti željenog domena, pristupa se kupovini i registraciji domena.

Poddomen (subdomain) – predstavlja mogućnost dodavanja prefiksa vašem domen imenu. Najčešće se ovom opcijom služe kompanije koje žele da od svog domena odvoje određene vrste sadržaja, a da istovremeno ne moraju registrovati dodatni domen. Poddomen zapravo predstavlja dio domena.

TLD (top level domain) – domeni prvog reda (glavni domen), tj. domen ekstenzija ili nastavak.

TLD se dijele na:

 

  • gTLD (top level domain) – generički domeni prvog reda jesu domen ekstenzije koje su opšte poznate i koriste se svuda u svijetu (primjer: .com, .net, .org i sl.). Ovi domeni imaju najmanje 3 slova.
  • ccTLD (country code top level domain) – nacionalni domeni prvog reda koji predstavljaju nacionalni kod i moraju imati samo dva slova. (primjer: .me, .rs, .hr i sl.)
  • sTLD (sponzored top level domain) – sponzorisani domeni prvog reda koji se koriste da obuhvate određenu užu zajednicu, vrstu institucija i sl. Nastale su od često korišćenih riječi ili skraćenica (primjer: .edu, .blo, .tech, .now, .online, .music i sl.)

 

SLD (second level domain) – jeste sam naziv domena sa izuzetkom domen ekstenzije, tj. domena prvog reda. (primjer: epikadhot.com – SLD: epikadhost; TLD: .com)

Parked Domain – Poseban domen koji biva preusmjeren na vaš glavni domen, tj. njegovu adresu. To je pogodnost koju možete kroz svoj kontrolni panel podesiti na način da neki drugi domen prikazuje isti sadržaj, kao i vaš primarni domen. “Parkirani” domen je zakupljeni domen koji se preusmjerava na vaš sajt. Ova pogodnost se koristi kada preduzeća zakupe više domen ekstenzija za isto domen ime. Tada svaka od tih ekstenzija može biti preusmjerena na primarnu.

Web hosting – Usluga koja omogućava da vaša stranica postane dostupna za sve internet korisnike. Hosting provajder će vam iznajmiti dio prostora na serveru, gdje će vaša stranica biti smještena.

Shared web hosting – predstavlja vrstu hosting usluge kod koje hosting provajder smješta veći broj različitih web stranica na jednom serveru. Ovo je najčešće korišćena vrsta web hostinga.

VPS (virtual private server) – hosting usluga koja vam omogućava da imate potpunu slobodu da u sklopu jednog, virtuelno odvojenog dijela servera bude samo vaš sajt. Najčešće ga koriste kompanije koje posjeduju velike web sajtove, omogućavaju online plaćanje putem sajta i kompanije čiji sajtovi imaju veliku posjećenost.

Dedicated web hosting – hosting usluga koja se najčešće koristi kod web stranica ili skupa povezanih stranica organizacije, koje mogu razviti značajnu količinu internet saobraćaja. Kod ove vrste hosting usluge koristi se potpuno fizički odvojen server. Zapravo, klijent unajmljuje cijeli server za svoje potrebe.

Migracija – migracija sajta je usluga koja vam omogućava da kompletan sadržaj sajta “prebacite” kod drugog hosting provajdera.

Live streaming – tehnologija koja omogućava simultan prijem i reprodukciju audio i video sadržaja. Live streaming usluga omogućava emitovanje multimedijalnih sadržaja putem interneta.

Mail alijasi – predstavljaju opciju koja podrazumjeva da u okviru vaše primarne adrese koristite više alijasa (drugih imena vašeg primarnog email naloga), u zavisnosti od toga koje funkcije ili sektore imate u svojoj kompaniji.
8fc239f94bec51660d8bf20c728b113caf85d720feeab64437pimgpsh_fullsize_distr
SSL (Secure Sockets Layer) – je sigurnosna tehnologija koja pomoću određenih protokola omogućava da se stvori enkriptovana veza između web sajta i pretraživača ili mejl servera korisnika. Najjednostavnije rečeno, SSL sertifikati omogućavaju da vaši korisnici budu sigurni da njihove povjerljive informacije neće doći u posjed trećih strana, čime bi bila kompromitovana njihova sigurnost.

Web cookies – web kolačići predstavljaju male fajlove (najčešće tekstualnog oblika) koji dobijaju određenu vrstu identifikacionog koda. Ovi kolačići se skladište u okviru vašeg kompjutera u naznačenom cookie folderu. Oni sadrže informacije koje omogućavaju da kada sljedeći put pristupite istoj stranici, pretraživač preuzme informacije koje su već uskladištene, što doprinosi bržem učitavanju stranice i boljem doživljaju pretraživanja.

DNS (Domain name system) – je sistem koji pretvara domen ili web adrese u IP adrese, koje kompjuteri mogu da razumiju.

CPanel (Control panel) – Kontrolni panel predstavlja centralnu bazu hosting naloga. Intuitivni kontrolni paneli omogućavaju da sasvim jednostavno upravljate svojim hosting nalogom. Potpuna kontrola vam omogućava da u svakom trenutku dodajete poddomene, postavljate nove stranice, instalirate razne aplikacije.

Backup – predstavlja proces pravljenja sigurnosnih rezervnih kopija. Podaci sigurnosne kopije se arhiviraju i mogu se u bilo kom trenutku koristiti za vraćanje na originalno stanje, prije određenih izmjena ili gubitka podataka. Backup se može vršiti na dnevnom, nedeljnom i mjesečnom nivou.

Bandwidth – propusni opseg, predstavlja količinu podataka koja se može prenijeti sa nekog web sajta u sekundi. Zapravo predstavlja brzinu protoka podataka.

IP address (Internet Protocol address) – IP adresa se koristi za identifikaciju računara na internetu. Jedinstvena IP adresa se dodjeljuje svakom uređaju.

Uptime – sveukupno vrijeme u toku kog je bio obezbjeđen nesmetan pristup sajtu, i u toku kog je sajt dostupan bez prekida.

Virus – vrsta zlonamjernog softvera koji, kada jednom dospije u sistem nekog kompjutera, može se reprodukovati i inficirati druge softvere vašeg kompjutera, na način da ih modifikuje i onemogućava normalno funkcionisanje vašeg računara. Osim softvera, može inficirati ili izbrisati i vaše podatke.

Server – jeste vrsta moćnog računara koji je prilagođen za izvršavanje određenih zadataka. U njemu se nalaze svi podaci i informacije o web stranicama koje se u njemu uskladištene.

Malware (malicious software) – vrsta zlonamjernog softvera koji ima za cilj da preuzme kontrolu nad računarom, ošteti ga, onemogući ili ometa njegovo korišćenje. Ovaj softver je dizajniran tako da može ukrasti povjerljive podatke sa vašeg računara.

HTML (HyperText Markup Language) – programski jezik za označavanje hiper tekstova, koji osim tekstualnih zapisa u sebi sadrže i druge oblike zapisa, kao što su video i audio zapisi, slike i sl.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) – protokol koji predstavlja osnov data komunikacije na internetu. Http je najčešće korišćen metod za prenos informacija. Ovaj protokol se koristi za prenos hiperteksta, i njime se zapravo prenosi određena komanda (zahtjev) serveru kojom se govori koji sadržaj, tj. stranica treba da se pošalje klijentu. Iz tog razloga svaka adresa stranice na svom početku prije domena sadži http://

HTTPS (HTTP Secure) – jeste HTTP protokol koji je osiguran, jer u sebi sadrži SSL sertifikat koji omogućava sigurnu komunikaciju, budući da je obezbijeđena sigurnosnom enkripcijom. Svaka adresa stranice koja je osigurana na svom početku prije domena sadrži https:// i to u zelenoj boji, čime se daje do znanja da je neki web sajt zaštićen SSL zaštitom.
tzzztzzztzt
CMS (Content Management System) – CMS jesu sistemi koji služe za organizovanje, upravljanje, modifikovanje i kreiranje sadržaja web stranice. Ovi sistemi se veoma lako instaliraju na hosting serverima, da bi upravljanje sajtom bilo olakšano. CMS sistemi su veoma intuitivni i mogu ih koristiti i osobe koje nemaju znanje kodiranja.

Error Pages – su stranice koje se pojavljuju u slučaju greške kada korisnik pokušava pristupiti nepostojećoj stranici; stranici koja je iz nekog razloga nedostupna, ili prilikom pristupa domenu koji nije registrovan.

MySQL – sistem za upravljanje bazama podataka koji dobijate u okviru hosting paketa. Ovaj sistem obezbjeđuje intuitivni interfejs za pristup bazama podataka. U zavisnosti od odabranog paketa, dobijate i različit broj MySQL baza.

CPU (Central Processing Unit) – kako i samo ime kaže centralna procesorska jedinica koja se može posmatrati kao srž servera, ono bez čega nijedna funkcija ne bi bila dostupna.

Data center – data centri su velika grupa umreženih servera, koji se koriste za distribuciju, obradu i skladištenje velike količine podataka. Data centrima se može upravljati sa udaljenih računara, koji se najčešće i ne nalaze u istoj zemlji gdje i data centri.

RAM (Random Access Memory) – operativna memorija čija veličina je ključna za brz pristup podacima. To je memorija u kojoj server čuva kratkoročne podatke.

Disk Space – prostor na disku označava koju veličinu memorije imate na raspolaganju u okviru nekog hosting paketa.

Virtual Private Network (VPN) – vrsta privatne virtuelne mreže, koja se koristi za obezbjeđivanje komunikacije. Putem VPN mreže, korisnici mogu zaštićeno komunicirati sa udaljenih lokacija. Unutar ove mreže pristup podacima, koji se prenose, mogu imati samo osobe koje imaju pristup toj mreži.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) – standardni protokol za slanje e-mail poruka putem interneta. Kada server šalje poruku drugim serverima, on preuzima ulogu SMTP klijenta, a u suprotnom kada prima poruke, preuzima ulogu SMTP servera.