E-commerce – nekad i sad

E-commerce – nekad i sad

Ukoliko pod elektronskom trgovinom posmatramo samo trgovinu koja podrazumijeva korišćenje digitalne tehnologije, njena će se istorija svesti na svega prethodnih 30-ak godina. Reći ćete da je to malo? Ipak, za tih 30-ak godina se svašta izdešavalo!


Kada je elektronska trgovina zapravo nastala?

Nastanak elektronske trgovine (prvobitno – elektronski marketing) se ne može vezati za jedan događaj, ali je sigurno da e-trgovina ne bi ni postojala da internet nije doživio komercijalnu primjenu.


Osim početka komercijalne primjene interneta, razvoju elektronske trgovine prethodilo je par događaja, od kojih smo izdvojili najbitnije:

  1. 1979 – Michael Aldrich je izumio sistem online trgovine, koji će omogućiti proces online transakcija, tehniku koja će se kasnije nazvati: e-poslovanje;
  2. 1981 – Thomson Holidays – prvi B2B online sistem za kupovinu koji je bilo moguće instalirati na računaru;
  3. 1982. Mintel – sistem koji je uveden širom Francuske od strane France telekoma koji će se koristiti za online naručivanje. Prvobitno se naručivanje moglo vršiti putem telefonskih linija (Mintel je zapravo bila platforma, jedna od preteča interneta, koja nije doživjela njegov uspjeh i popularnost).
  4. 1995 – NSF (National Science Foundation) – ukida svoju strogu zabranu komercijalnog poslovanja na internetu, čime počinje ubrzan razvoj elektronskog poslovanja u SAD-u, kolijevci interneta i elektronske trgovine.

za-blog-3

Koja je stvar prva prodata na internetu?

Iako je PizzaHut stvorio zabludu da je prva ikada kupljena stvar na internetu bila njihova pica, zapravo 11. avgusta 1994. godine, Kohn Dan je posredstvom svog sajta New Market prodao Stingov – Ten Summoners Tales muzički album prijatelju iz Filadelfije. To je bila prva online kupovina, a iznos transakcije je bio 12,48$.


Amazon – začetnik masovne internet trgovine

Pionir elektronske trgovine Amazon osnovan od strane Jeff Bezos-a, osnovan je 1994. godine i ubrzo će postati jedna od najprepoznatljivijih i najpoznatijih svjetskih online prodavnica. Ime je dobila po najvećoj rijeci, što je aludiralo na to da kompanija želi postati najveća online prodavnica (prvobitno knjiga, a kasnije i svega ostalog). Iako je Amazon danas jedan od najprofitabilnijih biznisa na svijetu, ipak nije bilo tako lako doći do tog nivoa. Tek 2003. godine, tačnije 9 godina nakon osnivanja kompanije, ona će zvanično postati profitabilna. Postoji još zanimljivosti koje se vežu za Amazon kompaniju. Pored toga što su bili pioniri elektronske trgovine, takođe se smatraju i pionirima affiliate marketinga (danas se od 30 do 40% ukupnog profita ostvaruje preko affiliate partnerskih programa) 1999. godine, Amazon će prvi uvesti online naručivanje posredstvom mobilnih telefona. Time mobilni internet polako, ali sigurno postaje dio elektronske trgovine, gdje se za manje od tri godine prihod od mobilne elektronske trgovine gotovo utrostručio, a na nekim sajtovima preko 70% saobraćaja povezanog sa e-trgovinom dolazi upravo sa mobilnih telefona.

za-blog-4

Da li je elektronska trgovina sigurna?

Ono što najviše interesuje krajnje kupca, jeste koliko su njihovi podaci i transakcije zaštićeni tokom kupovine na internetu. Ono o čemu smo ranije govorili jesu SSL sigurnosni sertifikati (uvedeni 1994. godine) i zeleni katanac, koji vam daje do znanja da je kupovina na nekom sajtu sigurna. A ako i dalje mislite da elektronska trgovina poslovanje nije sigurno, možda će vas razuvjeriti činjenica da 80% online populacije je u nekom trenutku koristilo internet za kupovinu, a više od 50% njih je kupovalo više nego jednom!


Kolika je godišnja prodaja na internetu?

Prema projekcijama koje nam donosi eMarketer, ukupan iznos transakcija za 2016. ostvaruje rast od 6% u odnosu na 2015. godinu, tj. 22 biliona, a dalje se očekuje rast do 27 biliona do kraja 2020. godine. Ono što je interesantno jeste da gro svih ovih prodaja, tačnije 47%, potiče iz Kine. Da se zadržimo još malo kod Kine. Iako je Amazon vodeća kompanija u svijetu e-trgovine, Alibaba.com korporacija je trenutno na vrhu globalne e-prodajne statistike, sa svojim rekordom od 14,3 milijardi dolara u ukupnom obimu prodaje za samo jedan dan! (praznična kupovina – Dan samaca).

U predviđanju koje nam donosi Digitalcommerce360, navodi se da će do 2020. godine, broj korisnika koji će kupovati online, iznositi čak 270 miliona i to najviše posredstvom mobilnih telefona.

za-blog-5

Elektronska trgovina i Google AdWords

Kada je Google 2000. godine uveo svoje AdWords kao beta verziju, koji su na kraju svoje prve godine imali svega 350 oglašivača-korisnika, niko nije mogao ni sanjati da će 16 godina kasnije imati kvartalni prihod u vrijednosti od 16,8 milijardi dolara (tada niko nije znao da će Google postati br.1 pretraživač). Ono što je karakteristično za ove oglase jeste da ih je moguće u potpunosti prilagoditi, kako preferencijama, tako i budžetu i online marketing ciljevima pojedinih oglašivača.


Društvene mreže i f-trgovina

Iako nam se Google AdWords pojavljuju na svakom ćošku pretraživača, kada govorimo o online i mobilnom reklamiranju, ni Facebook ads ne zaostaju sa zaradom. Iako e-trgovina putem društvenih mreža još uvijek nije dostigla svoj puni potencijal (pogotovo kada govorima o manjim zemljama), jedno je sigurno – u budućnosti će zauzeti još veču poziciju u udjelu cjelokupne internet trgovine. U prilog tome govori i činjenica da je 56% ispitanika izjavilo da je pristupilo nekom sajtu i trgovini u web prodavnicama, samo zbog uticaja reklama na društvenim mrežama, dok je jedna od četiri osobe kupila proizvod posredstvom Facebook stranice nekog brenda. Koliko je Facebook značajan za savremenu kompaniju, govori i podatak da u prosjeku Facebook fan stranice nekog brenda “vrijedi” 174$. Ono što možda najviše znači Facebook posjetiocima prilikom donošenja odluke (75% njih je izjavilo) o kupovini jesu preporuke na društvenim mrežama.

Iako je e-poslovanje postoji tek nekih 30-ak godina, moramo priznati da se razvijalo velikom brzinom. Relativno dobri načini poslovanja za par mjeseci postaju prošlost i bivaju zamijenjeni novim. Ali, jedno je sigurno, a to je da će elektronsko poslovanje nastaviti da raste i dominira, a nama ostaje da ispratimo u kom pravcu i na koji način će se dalje razvijati.