404 – najpoznatija internet greška

404 – najpoznatija internet greška

Postoji legenda da je soba po kojoj će najpoznatija internet greška dobiti ime, a u kojoj je nastao World Wide Web, zapravo bila soba broj 404 na četvrtom spratu CERN istraživačkog centra u Švajcarskoj. U toj sobi je bio smješten prvi server koji je omogućio nastanak centralne baze podataka tadašnjih web stranica. Ali, baš kao što mit ne može biti otkriven, ni soba 404 ne može biti pronađena u CERN istraživačkom centru.

Koliko puta vam se dogodilo da vam se najednom pojavi stranica: Error 404: Page not found (u prevodu: greška 404: stranica nije pronađena)? Gotovo svakodnevno, zar ne?

Priznaćete, makar u polovini tih situacija, bili ste iznervirani. Međutim, niste vi jedini koji “ne vole” grešku 404. I vlasnici web sajtova ih ne vole. Ovim tekstom ukratko ćemo pokušati da vam približimo šta ova stranica zapravo predstavlja, kako se do nje dolazi, ali i da razuvjerimo vlasnike web sajtova od mišljenja da je greška 404 loša po njihov sajt.

epikadhost-shared-hosting Izvor: Dropbox - page 404

Dio I: Gledište korisnika – ponovo ta dosadna stranica

U trenutku dok čitate nešto na internetu vi ste na određenoj stranici. Ranije smo pisali kako web stranice uz pomoć servera postaju dostupne, ali nije na odmet da se podsjetimo. Da bi web stranica bila dostupna i vidljiva njenim posjetiocima, ona mora zajedno sa svim informacijama biti smještena na serveru. Kada otvorite svoj web pretraživač i ukucate link kojem želite pristupiti, pretraživač će na osnovu jedinstvene adrese (URL) znati kojem serveru tražena stranica pripada. Pretraživač će sa servera preuzeti podatke stranice i prikazati je na vašem ekranu. Očekujete da će se pojaviti željeni sadržaj tražene stranice, a umjesto nje pojavljuje se ta sasvim “obična” stranica sa greškom 404. Pitate se: zar ponovo ti?

epikadhost-odrzavanje-sajtova Izvor: Heinz - page 404

Da se ne biste pitali zašto ova stranica nastaje, navešćemo vam najčešće razloge njenog postojanja:

 1. Sadržaj stranice je obrisan. Treba napomenuti da ova greška ne nastaje zbog nepravilnog rukovanja serverom od strane hosting provajdera. Razlog jeste taj što je vlasnik stranice odlučio da ukloni njen sadržaj. Na primjer, sačuvali ste određeni link, ili vam ga je možda neko poslao prije par nedelja, ali ste njegovo čitanje odložili za kasnije. Odlučili ste da ga napokon pročitate, kad gle čuda, ponovo greška 404. U ovom slučaju vlasnik stranice je uklonio traženi sadržaj. Tada se link stranice naziva broken ili dead link.
 2. Link je pogrešno unešen. Kao što je već pomenuto, svaka stranica je jedinstvena i svaki link stranice je jedinstven, što znači da ako ste pogrešno unjeli makar i jedan znak koji je sadržao link tražene stranice, greška 404 će se ponovo prikazati.
 3. Stranica je pomjerena na neku drugu lokaciju. Ovo je situacija u kojoj se dešava da neka druga stranica ima potpuno isti sadržaj, kao ona kojoj ste htjeli da pristupite. To znači da je vlasnik sajta (iz nama vjerovatno nepoznatog razloga) odlučio da sadržaj stranice prebaci na neki drugi link.

I za kraj ovog djela, daćemo vam jednu interesantnu informaciju – ukoliko se ponovo budete nervirali zbog toga što se stranica sa 404 greškom pojavila baš vama, imajte na umu sledeću stvar: ova stranica je toliko popularna da čak ima i svoj dan! Ne čitajte ponovo, prvog puta ste dobro pročitali – četvrti april (4.04.) proglašen je za dan 404 greške!

epikadhost-livestreaming Izvor: Google images - day 404

Dio II: Gledište vlasnika sajta – strah od greške 404

Prva stvar o kojoj morate voditi računa ako posjedujete web stranicu, jeste redovan pregled postojanja stranica sa 404 greškom na vašem sajtu. Najlakši način da provjerite pomenuto, jeste uz pomoć Google Webmaster-a, koji će vam prikazati stanje stranica sa 404 greškom. Periodičnost provjere koja se preporučuje kod korišćenja Google Webmaster-a jeste najmanje jednom mjesečno, a ukoliko vaš sajt ostvaruje veliku posjećenost, preporučuje se i provjera stanja jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice.

Na pitanje: Da li treba da se zabrinem, ukoliko na mom sajtu postoje stranice sa 404 greškom, odgovor je ne! Ukoliko se dogodi da na vašem web sajtu postoje pomenute stranice, nemojte se brinuti jer je njihovo postojanje neizbježno. I dalje ste zabrinuti? Možda će pomoći ako vam kažemo da se i samom Google-u dogode stranice sa 404 greškom. Jedini slučaj, kada bi greška 404 trebalo da vas zabrine, jeste kada se prikazuje na stranici na kojoj bi trebao da se nalazi neki sadržaj, a koji je veoma bitan za vaše poslovanje. Tada je za 404 grešku potrebno i poželjno uložiti trud, kako bi se ona “popravila”.

epikadhost-vps Izvor: Google - page 404

Ono što se vlasnici web stranice najčešće zapitaju kada otkriju da na njihovom sajtu postoje stranice sa 404 greškom jeste: Da li postojanje ovih stranica utiče na rangiranje sajta? Odgovor na ovo pitanje je takođe ne. I sam Google je svijestan da je postojanje 404 grešaka neizbježno. Šta više, one su mnogo poželjnije nego druge vrste grešaka. Ono što se preporučuje i na Webmaster Google-ovom blogu jeste da kada korisnik dođe do 404 stranice, trebalo bi omogućiti da se on može vrlo brzo vratiti sličnom, ako ne i istom sadržaju stranice, ukoliko je on premješten. Primjer kako Google izlazi u susret korisnicima, možete naći na linku.

Sledeća stvar koja vam pada na pamet jeste da je hosting provajder, tj. njegov server zakazao. Međutim, to nije slučaj. Zapravo, prva četvorka u broju 404 znači da je uzrok greške sam web sajt kojem pokušavate pristupiti. Recimo naš primjer zagubljene stranice. Prilikom postavljanja sadržaja na sajt, nekako ste obrisali stranicu ili premjestili njen sadržaj. U tom slučaju doći će do pojavljivanja stranice sa 404 greškom. Ukoliko sami održavate svoj sajt, a niste za to dovoljno stručni, bilo bi poželjno da razmislite o tome da tu vrstu aktivnosti delegirate nekome, ko se profesionalno bavi ovim vrstama usluga. Na taj način možete izbjeći nepotrebno nerviranje i pojavu 404 grešaka.

epikadhost-odrzavanje-servera Izvor: Housing - page 404

Najčešći načini ukljanjanja 404 greške:

 1. Preusmjeravanje 404 stranice na stranicu na kojoj se stvarno nalazi sadržaj (u slučaju slovne greške prilikom kucanja linka od strane posjetioca sajta);
 2. Preusmjeravanje 404 stranice na sličan sadržaj (sadržaj iz iste kategorije, slične tematike i sl.);
 3. Google-ova preporuka – na samu 404 stranicu ubaciti link za vraćanje na početnu stranicu (ne preporučuje se automatsko vraćanje) ili link na kome se zapravo sada nalazi sadržaj koji je tražen;
 4. Ukoliko rezultat 404 nije bio ni pogrešno napisan link, ni nestanak stranice, rešenje je da kreirate jedinstvenu i zanimljivu 404 stranicu, koju ćete urediti na sebi svojstven način.
epikadhost-ssl-sertifikati Izvor: Lego - page 404

Ukoliko je rešenje greške stranica 404, koje informacije bi trebalo staviti na stranicu? U praksi se najčešće mogu vidjeti sljedeći primjeri rešenja ove greške:

 1. Stranica 404 bi trebala biti konzistentna sa izgledom vašeg websajta, da posjetilac ne bi imao osjećaj da je zalutao i pristupio drugoj stranici;
 2. Uvijek naglasiti da stranica koju posjetilac traži ne može biti nađena;
 3. Prozor (box) za pretragu vašeg web sajta, kako bi posjetioci mogli naći željeni sadržaj, bez nepotrebnog odlaska na početnu stranicu;
 4. Link koji vodi ka početnoj stranici web sajta;
 5. Zanimljive slike, grafike i sl. jer na kraju nisu bitne samo informacije, već i to da “ne razljutite” svoje posjetioce kada pristupe stranici sa 404 greškom
epikadhost-hostingIzvor: Starbucks - page 404

Treba napomenuti da svako od ovih rešenja jeste isključivo izbor samog vlasnika sajta, i na njemu je da odluči na koji će način urediti sadržaj stranice sa 404 greškom.

Znamo da nije nimalo jednostavno naći optimalno rešenje koje će zadovoljiti kako vizuelni, tako i funkcionalni aspekt stranice, ali to nije razlog da se na pravi način ne posvetite njenom kreiranju, već naprotiv da uložite vrijeme i trud kako biste dali do znanja svojim klijentima da vodite računa o njma.